- door Magnolis

Vijf kernvragen rond bedrijfsopvolging: Hoe behandel ik al mijn kinderen gelijk?

3. Slechts één van mijn kinderen heeft interesse in het familiebedrijf en wil ik de aandelen schenken. Hoe kan ik alsnog al mijn kinderen gelijk behandelen?

In veel gevallen is het zo dat niet alle kinderen interesse hebben in de overname van het familiebedrijf. In dat geval kan er worden gekozen om de familiale aandelen alsnog gelijk aan alle kinderen te schenken. Desgevallend is het belangrijk om een regeling uit te werken waarbij er rekening wordt gehouden met de belangen van zowel de actieve kinderen als die van de niet-actieve kinderen. (zie infra) Maar er kan tevens voor worden gekozen om de familiale aandelen enkel te schenken aan de in het familiebedrijf actieve kind(en).

Indien de bedrijfsleider naast het familiebedrijf tevens een aanzienlijk patrimonium heeft opgebouwd, kan de schenking van de aandelen van het familiebedrijf aan het ene kind worden gecompenseerd door de schenking van andere goederen aan het andere kind.

Is dit niet het geval, kan worden overwogen om de aandelen van het familiebedrijf te verkopen aan de holdingvennootschap van het ene kind, om in een latere fase de vordering op de holding (of de verkregen verkoopprijs) te schenken aan alle kinderen.

Zie ook:

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info