- door Magnolis

Over de gezondheids-zorg van uw familiebedrijf

In de wereld van vandaag moeten eigenaren van familiebedrijven zich veel zorgen maken - van lekkende kranen tot het ontwikkelen van duurzaam toekomstig leiderschap. Matthew Erskine verstrekte ons daarom een “gezondheidschecklist” die adviseurs met hun klanten kunnen gebruiken om potentiële systeemrisico's binnen hun familiebedrijf te helpen identificeren en evalueren.

Eigenaren van familiebedrijven zijn bezorgd over een heleboel dingen: onbezonnen overnemers, geldbeluste erfgenamen, een risicovolle markt, stijgende belastingen, verlies van privacy, opwarming van de aarde, diversiteit en discriminatie, schulden enzovoort. Om van COVID-19 nog maar te zwijgen. Hun kinderen en kleinkinderen maken zich vervolgens zorgen om... precies diezelfde dingen.

Omgaan met deze zorgen is de drijvende kracht van elke bedrijfsleider en elke adviseur, die op hun beurt doen wat ze kunnen om de gezondheid van het familiebedrijf te vrijwaren.

Als estate planner weet men dat elk plan louter een onvolmaakte toekomstvoorspelling is. Wanneer we "plannen" zeggen, bedoelen we "als u deze actie onderneemt, zult u in de toekomst het gewenste resultaat behalen." Vaak is dan het resultaat van al dat denk- en voorspelwerk het toedienen van een cocktail van controlestructuren, aandeelhoudersovereenkomsten en charters. Maar die veelheid aan “oplossingen” kan ook onbedoelde gevolgen hebben.

Het is voor professionele adviseurs immers niet altijd evident om de interdependentie te zien tussen het systeem van de familie en het systeem van het bedrijf. Een oplossing die goed is voor het ene systeem heeft niet altijd een positief effect op het andere systeem. Wat nodig is, is daarom niet alleen een degelijke fiscaal-juridische planning. Ook een bewustzijn van wat de leidende indicatoren zijn voor het succes van een familiebedrijf op lange termijn enerzijds en een gemakkelijke manier om systeemrisico's in het familiebedrijf te identificeren anderzijds, is nodig.

Deze checklist die Erskine ontwikkelde, is een reeks snelle vragen omtrent middelen en processen waarmee u kunt evalueren of uw aannames over de gezondheidstoestand van uw bedrijf wel waar zijn. Deze eenvoudige vragenlijst is bedoeld om de meest duidelijke “systemische risico’s” in het bedrijf bloot te leggen.

Naar: Family Business Sanity Check, september 11, 2019, FFI Practitioner, Matthew Erskine

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info