- door Olivier de Keukelaere

Het principe van de verdienste

Het principe van de verdienste regelt glashelder wie voor een job in aanmerking komt binnen het familiebedrijf en welke competenties daarvoor nodig zijn, wie benoemd kan worden in de raad van bestuur, wie wanneer recht heeft op promotie, wie welke verantwoordelijkheid krijgt, enz. Willekeur en persoonlijke voorkeur krijgen geen kans.

  • Indien deze waarde door de familie gedeeld wordt, zal dit bij de opvolgingsproblematiek eenvoudiger toegepast kunnen worden. Zo zal een ouder zich bijvoorbeeld minder ‘verplicht’ voelen om een zoon die geen werk vindt, een job aan te bieden binnen het bedrijf.
  • Het draagt er toe bij dat competente jongeren van de volgende generatie een positief beeld krijgen van het familiebedrijf, omdat zij zien dat de onderneming professioneel gerund wordt. Anders zou wel eens het averechtse effect kunnen spelen: wanneer elke, ook niet-competente zoon/dochter in het bedrijf kan komen werken, kan dit voor high potentials een reden zijn om niet toe te treden tot het familiebedrijf om latere conflicten te vermijden.

Het principe van de verdienste bevindt zich op het snijvlak tussen het systeem van de familie en dat van het bedrijf:

  • zowel de familie als het bedrijf zijn erbij gebaat wanneer elk familielid dat in het bedrijf werkt, ook weet dat hij die positie verkregen heeft op basis van eigen inspanningen en capaciteiten, en niet omdat ze ‘kind zijn van’
  • indien een zoon/dochter geen job in het familiebedrijf krijgt, kan de ouder dit duiden: het is niet omdat je je zoon/dochter niet graag ziet, wel integendeel. Het is belangrijk dat je je job verdient, anders knaagt dit aan je zelfvertrouwen.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info