- door Olivier De Keukelaere

Groepsimmuniteit binnen het familiebedrijf

Ook familiebedrijven blijken vatbaar voor het Covid-19 virus. Hun bestuurders en aandeelhouders doen er nu alles aan om het bedrijf uit intensive care te houden. En de virologen hebben voor hen geen richtlijnen.

Andere experts wijzen hen ofwel op het inferno dat op hen afkomt (recessie, lawine aan faillissementen, nog hogere belastingdruk enz.) ofwel op het paradijs dat ligt te wachten (eentje waarin iedereen mediteert, op yogales zit, altijd filevrij thuis werkt en zichzelf ontdekt heeft).

En tussen deze twee extremen moeten de bestuurders en eigenaars van familiebedrijven weten koers te houden. Met weinig of geen kompas.

Uiteraard heb ook ik voor hen geen eenvoudige oplossing in de aanbieding. Ik kan alleen met u delen wat mij vooruit helpt in tijden zoals deze. Ik vat ze onder drie principes samen. Drie, omdat dit zo’n fijn getal is.

1. Mijn BA-principe

“Blijven Ademen”. Letterlijk. Klinkt misschien misplaatst op vandaag, maar rustig en diep blijven ademen doet wonderen voor ons denken en voelen. Lucht en ruimte creëren. Zeker net voordat we een moeilijke beslissing moeten nemen.

2. Mijn UFO-principe

“Uitzoomen - Focussen - Oriënteren”. Telkens opnieuw. In momenten van stress hebben we vaak de neiging om snel in uitvoering te gaan, omdat dit een gevoel van controle geeft. Maar het wordt zeer moeilijk om scherpe beslissingen te nemen wanneer we temidden van het drama zitten. Voldoende afstand van de realiteit houden, reality distancing, als je wil, helpt om te blijven zien welke richting we uit moeten gaan.

3. Mijn FAS-principe

“Fuck Angst en Schaamte”. Excusez le mot. Iedereen verwacht van de bedrijfsleider dat hij altijd perfect weet welke de juiste beslissing in elke omstandigheid is. En er is inderdaad iets voor te zeggen om als kapitein op het schip steeds besluitvaardig en zelfzeker te zijn.

Maar wanneer een crisis zoals vandaag je bedrijf overspoelt en je dreigt kopje onder te doen gaan, dan krijgt elke bedrijfsleider het benauwd. Meer zelfs, je voelt angst. Een natuurlijke reflex is om deze angst weg te duwen, te negeren. Want angst zou een teken van zwakte kunnen zijn. De idee leeft immers nog altijd dat je dit negatief gevoel net meer kracht geeft wanneer je het benoemt en erkent. Niet dus.

Net hetzelfde met schaamte. De kans is reëel dat heel wat mooie familiebedrijven Covid-19 niet overleven. Je zal nu maar als CEO de verantwoordelijkheid over het bedrijf van je familie dragen. Wat zullen familie, collega’s, vrienden en kennissen over je denken wanneer je bedrijf intensive care niet overleeft. Weet dat schaamte als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer je haar benoemt en erkent.

Ik wens daarom iedereen die nu moeilijke beslissingen moet nemen een klankbord; iemand die je vertrouwt om open je verhaal tegen te kunnen doen. Iemand die even mee wandelt en luistert.

Het is een manier van je kwetsbaar op te stellen, maar één die voortkomt uit durf en kracht.

Olivier De Keukelaere

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info